Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Krátke dodavateľské reťazce a komunitou podporované poľnohospodárstvo
Králová, Lucia
Diplomová práce se věnuje problematice krátkých dodavatelských řetězců a komuni-tou podporovaného zemědělství. Tyto koncepty jsou formou alternativních dodavatelských řetězců, které se věnují prodejům kvalitních, lokálních potravin z prvovýroby, které zároveň podporují lokální ekonomiku a lokální prodejce. Obě formy distribuce zároveň podporují udržitelný potravinový systém a ekologické zemědělství, přičemž jejich přidanou hodnotou je zapojování lidí do komunitního způsobu žití. Práce vyhodnocuje výzkumné otázky potvrzením nebo vyvrácením hypotéz, které měly za úkol zjistit v souvislosti s tímto konceptem aktuální situaci v české a slovenské republice. V práci jsou analyzovány úspěšně fungující distribuční systémy, a to z etického, ekonomického, ekologického hlediska. Dotazníkovým šetřením byl zkoumán pohled spotřebitelů na krátké obchodní řetězce, s výzkumnou otázkou: „Preferují spotřebitelé nákup v krátkých dodavatelských řetězcích?“, kde byla potvrzena hypotéza č.j. 1, ze které plyne, že spotřebitelé preferují nákup v krátkých obchodních řetězcích z několika důvodů, ale ve skutečnosti praktikují nákup v dlouhých obchodních řetězcích. V praktické části diplomové práce byly vypracovány SWOT analýzy obou typů řetězců, ve kterých byly stanoveny jak silné a slabé stránky, tak i hrozby a příležitosti těchto řetězců, se zaměřením se především na rizika a limity, které jsou důvodem dosud malého zájmu o čerpání finančních podpor z programu rozvoje venkova. Ve SWOT analýze pro komunitou podporované zemědělství byla zodpovězena výzkumná otázka: „Má komunitou podporované zemědělství pro producenty příznivou budoucnost?“ a v závislosti na ni potvrzená hypotéza č.j. 1 , která tvrdí, že komunitou podporované zemědělství má pro pro-ducenty příznivou budoucnost.
Individual food self-sufficiency in Czech Republic: case study of permaculture oriented families and individuals
Soukup Tůmová, Terézia ; Tuček, Milan (vedoucí práce) ; Kandert, Josef (oponent)
Táto diplomová práca je deskriptívnou prípadovou štúdiou permakultúrne orientovaných rodín a jednotlivcov, snažiacich sa o dosahovanie potravinovej sebestačnosti v rámci Českej republiky. Jej cieľom je popísať životný štýl ašpirujúcich samozásobiteľov, odkazujúcich sa v svojom snažení na permakultúrne princípy trvale udržateľného rozvoja a tvorby poľnohospodárskych systémov. Sústredí sa pritom na popis ekonomických a vecných pomerov daných domácností, stratégií a postupov pri dosahovaní potravinovej sebestačnosti a motivácií a prekážok s tým spojených. Vychádza z pozorovania a rozhovorov prevádzaných v 8 permakultúrnych domácnostiach.
Individual food self-sufficiency in Czech Republic: case study of permaculture oriented families and individuals
Soukup Tůmová, Terézia ; Tuček, Milan (vedoucí práce) ; Kandert, Josef (oponent)
Táto diplomová práca je deskriptívnou prípadovou štúdiou permakultúrne orientovaných rodín a jednotlivcov, snažiacich sa o dosahovanie potravinovej sebestačnosti v rámci Českej republiky. Jej cieľom je popísať životný štýl samozásobiteľov, odkazujúcich sa v svojom snažení na permakultúrne princípy trvale udržateľného rozvoja a tvorby poľnohospodárskych systémov. Vychádza z pozorovania a rozhovorov prevádzaných v 8 domácnostiach, relevantnej literatúry a ďalších zdojov dát poskytnutých samostatne respondentmi. Sústredí sa pritom na popis ekonomických a vecných pomerov daných domácností, stratégií a postupov pri dosahovaní potravinovej sebestačnosti a motivácií a prekážok s tým spojených.
Individual food self-sufficiency in Czech Republic: case study of permaculture oriented families and individuals
Soukup Tůmová, Terézia ; Tuček, Milan (vedoucí práce) ; Kandert, Josef (oponent)
Táto diplomová práca je deskriptívnou prípadovou štúdiou permakultúrne orientovaných rodín a jednotlivcov, snažiacich sa o dosahovanie potravinovej sebestačnosti v rámci Českej republiky. Jej cieľom je popísať životný štýl ašpirujúcich samozásobiteľov, odkazujúcich sa v svojom snažení na permakultúrne princípy trvale udržateľného rozvoja a tvorby poľnohospodárskych systémov. Sústredí sa pritom na popis ekonomických a vecných pomerov daných domácností, stratégií a postupov pri dosahovaní potravinovej sebestačnosti a motivácií a prekážok s tým spojených. Vychádza z pozorovania a rozhovorov prevádzaných v 8 permakultúrnych domácnostiach.
Individual food self-sufficiency in Czech Republic: case study of permaculture oriented families and individuals
Soukup Tůmová, Terézia ; Tuček, Milan (vedoucí práce) ; Kandert, Josef (oponent)
Táto diplomová práca je deskriptívnou prípadovou štúdiou permakultúrne orientovaných rodín a jednotlivcov, snažiacich sa o dosahovanie potravinovej sebestačnosti v rámci Českej republiky. Jej cieľom je popísať životný štýl samozásobiteľov, odkazujúcich sa v svojom snažení na permakultúrne princípy trvale udržateľného rozvoja a tvorby poľnohospodárskych systémov. Vychádza z pozorovania a rozhovorov prevádzaných v 8 domácnostiach, relevantnej literatúry a ďalších zdojov dát poskytnutých samostatne respondentmi. Sústredí sa pritom na popis ekonomických a vecných pomerov daných domácností, stratégií a postupov pri dosahovaní potravinovej sebestačnosti a motivácií a prekážok s tým spojených.
Vertical farms
Kesanová, Michaela
We perceive more intensively that forms of our settlement as well as our livelihood methods are functionally incompatible with the limited natural resources of planet Earth. The concept of vertical farms offers new insights into the possibilities for effective use of architecture creating a source of food in itself. It brings together the technology of cultivation without soil in a controlled environment of architecture. The greatest importance is in maximizing the surface using a vertical plane in the design of vertical farm, of which we are able to gather the harvest. Typologically, the most important element in the entity of vertical farm is a component of hydroponic cultivation. In terms of content there are two basic categories of vertical farms. Depending on the degree of food distribution, vertical farms can be attached to existing typologies or freestanding. Examination of a sample of projects shows three types of vertical farms, depending on the concentration of the various types of production and ancillary functions. The aim of the paper is to explore the special type of public buildings – vertical farms; to find suitable reference examples from all over the world by exploring the current state of surveyed problems; to choose the studied samples and those subjected to the chosen scientific method of exploration - evaluation of selected properties of studied samples by applying boundary conditions; to formulate recommendations / guidelines for the architectural design of vertical farms according to the results of the research. Architecture loses its meaning without the existence of people, and therefore should be interested in issues of food security. Effective utilization of the natural environment begins by managing our own existence and the environment that we create.
Český zahraniční obchod s potravinami a potravinová soběstačnost České republiky
Dlouhý, Michael ; Bolotov, Ilya (vedoucí práce) ; Kopecký, Jan (oponent)
Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat vývoj českého zahraničního obchodu s potravinami v letech 1993-2012 a potravinovou soběstačnost České republiky. Je rozdělena do tří kapitol. První kapitola obecně definuje kritéria a východiska práce. Druhá kapitola se věnuje samotné analýze zahraničního obchodu s důrazem na vliv vstupu České republiky do Evropské unie. Ve třetí kapitole dochází ke zhodnocení míry soběstačnosti u vybraných potravin.
Potravinová soběstačnost Evropské unie
Chum, Jan ; Musil, Martin (vedoucí práce) ; Bína, Vladislav (oponent)
Diplomová práce se věnuje potravinové soběstačnosti Evropské unie. Cílem práce je pokusit se zhodnotit dopady zemědělské politiky Evropské unie na potravinovou soběstačnost členských států a států mimo Evropskou unii. Práce se věnuje potravinové produkci Evropské unie a soběstačnost EU u jednotlivých typů produkce. Dopady zemědělské politiky práce zhodnotí na zemědělské produkci unie a na mezinárodním obchodu. Mezinárodní obchod může být využit pro zajištění soběstačnosti, proto se mu práce bude věnovat. Zaměří se také na omezení v rámci WTO a obchodní výměnu mezi EU a zbytkem světa. Kromě zhodnocení dopadů se práce zaměří i na budoucí vývoj.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.